Als je haardhout wilt kopen om te stoken, doe je dit meestal in grote partijen. Het is namelijk voordeliger om haardhout in bulk aan te schaffen, vooral als je regelmatig een houtkachel of open haard gebruikt. Maar als je een flinke hoeveelheid haardhout in huis haalt, waar sla je dit dan op? Een goede optie is een haardhoutopslag. Maar wat als je geen opslag hebt? Dan kun je er zelf een maken! Er zijn een paar belangrijke punten waar je op moet letten bij het maken van een eigen opslag voor haardhout.
Waar moet een haardhoutopslag aan voldoen?
Bij haardhout opslaan moet er met een aantal voorwaarden rekening gehouden worden om ervoor te zorgen dat het hout goed kan drogen en dus geschikt blijft voor het stoken. Ten eerste is het belangrijk dat de opslag een goede ventilatie heeft. Haardhout dat niet goed kan ademen, gaat schimmelen of rotten, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat de opslag open wanden heeft, zodat de lucht er goed doorheen kan circuleren. Ook is een overkapping noodzakelijk om het hout droog te houden. Regenwater en vocht kunnen ervoor zorgen dat het hout te nat wordt en minder goed brandt.
Daarnaast moet de opslag stevig zijn. Denk hierbij aan een solide constructie van bijvoorbeeld hout of metaal. De opslag moet niet alleen bestand zijn tegen het gewicht van het hout, maar ook tegen verschillende weersomstandigheden, zoals wind en regen. Zorg er ook voor dat de opslag hoog genoeg is zodat je voldoende hout kunt opslaan zonder dat de stapels instabiel worden. Een handige tip is om pallets als vloer te gebruiken, zo blijft het hout ook van de grond en krijgt vocht geen kans om van onderaf in het hout te trekken.
Handige tips voor het opslaan van haardhout
Als je haardhout kopen wil en dit gaat opslaan, zijn er een paar handige tips om in gedachten te houden. Stapelen is een kunst: zorg ervoor dat het hout netjes en stevig gestapeld wordt, met de schors naar boven. Dit helpt om regenwater weg te laten lopen en bevordert de droogtijd. Zorg ervoor dat de stapel niet te strak is; er moet ruimte zijn voor luchtcirculatie. Leg de zwaardere blokken onderaan en de lichtere bovenaan. Zo voorkom je dat de stapel omvalt en blijft het stabiel staan.
Denk ook aan de locatie van je haardhoutopslag. Plaats deze bij voorkeur op een droge, zonnige plek. Zonlicht helpt bij het drogen van het hout en wind versnelt dit proces. Zorg er ook voor dat de opslag niet te dicht bij je huis staat, om eventuele overlast van insecten te vermijden. Kies een plek die zowel toegankelijk is voor het aanvoeren van nieuw hout als voor het pakken van hout in de winter.
Mag je het hout stoken?
Tot slot is het belangrijk om te weten of het hout dat je hebt opgeslagen ook daadwerkelijk geschikt is om te stoken. Niet elk soort hout is namelijk even geschikt. Over het algemeen zijn hardere houtsoorten, zoals eik en beuk, beter om te stoken dan zachtere houtsoorten zoals populier of wilg. Hout moet ook goed droog zijn; het vochtgehalte mag niet hoger zijn dan 20%. Gebruik hiervoor een vochtmeter om het gehalte te controleren. Hout dat te vochtig is, brandt minder efficiënt en kan veel rook en schadelijke stoffen produceren.
Daarnaast zijn er in sommige gemeentes regels rondom het stoken van hout. Controleer daarom altijd de lokale wetgeving voordat je begint met stoken. Zo voorkom je boetes en draag je bij aan een schonere luchtkwaliteit.