Is trekdrop niet meer te koop? Alles over dit nostaligisch dropje!

Trekdrop, wie is er niet oud mee geworden? De drop is al tientallen jaren oud en was een ware hit in Nederland. Het snoepgoed is gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). Ondanks het grote succes van de trekdrop, besloot Haribo om te stoppen met het produceren van de trekdrop. 

Ben je benieuwd naar een uniek kapsel? Ontdek wat een bloempotkapsel is en hoe je het kunt stylen.

Wat is trekdrop precies?

Trekdrop is meer dan zomaar een stukje drop. Het is een echte zoetigheid van Nederlandse bodem. Voor vele is trekdrop ook een dropsoort dat ze laat terugdenken aan vroeger. De unieke smaak brengt al snel nostalgie terug, maar wat is trekdrop nu precies? 

Trekdrop is meer dan enkel zoethout en suiker. De elastische structuur van de drop zorgt ervoor dat niet alleen de smaak geweldig is, maar ook het eten op zich. De drop heeft namelijk een elastische structuur, waardoor je letterlijk kan trekken, zonder dat de drop breekt. De structuur is te vergelijken met een stuk rubber, zonder dat het chemisch is. Hoe? Dat heeft alles te maken met het soort zoethoutextract dat gebruikt wordt.

De geschiedenis van trekdrop

Trekdrop kent in Nederland een zeer rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat deze dropsoort al bestaat sinds de vroege jaren in de 20ste eeuw? De bedenker van de trekdrop is Willem Hoepman. Laatstgenoemde heeft ook andere bekende snoepsoorten op de markt gebracht zoals gesuikerde spek en schuimblokken.

Hoepman bedacht de trekdrop in het jaar 1895. In het jaar 2000 werd Hoepman overgenomen door de bekende snoepfabrikant Haribo. Na een aantal succesvolle jaren, na overname, werd de fabriek verplaatst naar Duitsland.

De drop is niet alleen populair voor de smaak, maar ook om te delen en te trekken. Hierdoor zie je de dropsoort niet enkel terug in huishoudens, maar ook op kantoren. De drop is dus immens populair, maar waarvan is het gemaakt?

Wil je weten waar je het grootste skatepark kunt vinden? Lees ons artikel over indoor en outdoor skateparken in Nederland.

Wat zit er in trekdrop?

Trekdrop wordt gemaakt van de wortel van de zoethoutplant (Glycyrrihiza Glabra). Deze zoethoutplant is de basis van de lekkernij. De basis van de trekdrop bestaat uit een mengsel van bindmiddel, suiker en zoethoutextract. Deze combinatie zorgt voor de lekkere smaak en de textuur van de drop.

Trekdrop wordt gemaakt door middel van:

  • Zoethoutextract
    Het zouthoutextract wordt gemaakt van de zoethoutwortel. In dit geval wordt de zoethoutwortel gekookt tot een stroperig en dik extract. Dit extract beschikt over glycyrrhizine, wat van nature een zoete smaak geeft aan de drop. 
  • Suiker en bindmiddel
    Aan het zoethoutextract wordt suiker toegevoegd. Dit wordt toegevoegd voor de zoetheid van de drop. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van gelatine of een plantaardig bindmiddel (bijvoorbeeld Arabische gom of zetmeel. Dit extract wordt gebruikt om de drop een vaste vorm te geven. 
  • Bereidingsproces
    De benoemde ingrediënten worden nu samen gekookt tot een dikke en stevige massa. Op het moment dat de massa stevig genoeg is, wordt deze uitgerekt en gevouwen. Het vouwen en rekken zorgt ervoor dat er een vezelige textuur ontstaat. Je kunt het proces van het vouwen en rekken vergelijken met het vouwen van taffy of karamel. 
  • Vormgeving en uitharding
    Nu de uitgerekte dropmassa klaar is, wordt deze uiteindelijk in de juiste vormen gesneden. Na het snijden worden de stukken gedroogd, totdat ze de juiste structuur hebben bereikt. 
  • Smaakstoffen en kleurstoffen
    In sommige gevallen wordt er gebruikgemaakt van extra smaakstoffen zoals menthol of anijs. Dit is bij de Haribo variant niet het geval.

Vraag je je af wat de grootste stad van Zwitserland is? Ontdek de grootste stad van Zwitserland in ons artikel.

Haribo gestopt met trekdrop

In 2020 heeft Haribo besloten om te stoppen met het produceren van trekdrop. De trekdrop die nog in de winkels lag werd nog verkocht, maar er werden geen nieuwe meer gemaakt door de snoepfabrikant.  ,,Tot onze spijt hebben we moeten besluiten om te stoppen met dat product’’ vertelde Patric Tax. Doordat het een typisch Nederlands product is, is het niet verkoopbaar in andere landen.

Toen de machine aan vervanging toe bleek, besloot Haribo om geen geld meer in de machine te steken. Trekdrop bleek namelijk een moeilijk product en de kosten wogen niet op tegen het profijt. Hierdoor werd de stekker eruit getrokken en verdween trekdrop uit de schappen.

Waarom wordt trekdrop niet meer gemaakt?

Helaas bleek na een aantal jaren dat de afzet niet meer genoeg was voor Haribo. De dropvariant werd enkel in Nederland verkocht en gegeten. Bovendien was de Nederlandse fabriek in Hoogezand niet ideaal gelegen voor Haribo. Als derde reden waren de machines verouderd en was het bedrijfsmatig gezien niet meer interessant om deze te vernieuwen. Haribo besloot daarom om te stoppen met de productie, waardoor de trekdrop uit de schappen is verdwenen.

Kun je nog trekdrop kopen?

Trekdrop is dus volledig uit de schappen van de supermarkt gehaald, maar kun je via andere plekken nog wel aan trekdrop komen? Helaas is het antwoord nee, je kunt nergens meer ouderwetse trekdrop kopen. Is er dan wel een trekdrop alternatief?

Op het internet worden de ‘slungels’ van het merk Matthijs gezien als het beste alternatief. Daarnaast bestaat er een biervariant met de smaak van trekdrop. Buiten deze twee alternatieven om, hebben de andere liefhebbers nog geen vervanger gevonden voor de trekdrop Haribo. Trekdrop online bestellen is dus niet meer mogelijk.

Foto van Mariana
Mariana

Ik ben Mariana, een gepassioneerde schrijver van blogs met een talent voor het reviewen en analyseren van diverse producten en onderwerpen. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor onderzoek, streef ik ernaar om mijn lezers eerlijke en uitgebreide beoordelingen te bieden. Mijn werk varieert van technologie en lifestyle tot huishoudelijke producten en beauty. En daarnaast schrijf ik ook leuke en interessante blogs. Door mijn nieuwsgierige aard en veelzijdige interesses blijf ik altijd op de hoogte van de laatste trends en innovaties. Ik geloof in de kracht van informatie en streef ernaar om mijn lezers te helpen weloverwogen keuzes te maken door middel van mijn artikelen en reviews.

Inhoud

Andere artikelen